کرفس کوهی یکی از محصولات ناب و ممتاز فریدونشهر می باشد که از گونه های گیاهی خودرو و ارگانیک می باشد. این محصول از عطر و طعم فوق العاده مطبوعی برخوردار بوده که طرفداران زیادی دارد و به عنوان یک طعم دهنده ویژه در غذاها و دسرهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. منطقه پشتکوه فریدونشهر زیستگاه اصلی کرفس کوهی کشور می باشد که سالانه هزار تن کرفس کوهی از مراتع آن برداشت می شود ولی خشکسالی ها باعث نابودی گونه های گیاهی ارزشمند شده است و برداشت آن سال به سال در حال کاهش می باشد.
کرفس کوهی تنها گونه بومی کشور ایران است که در استانهای خوزستان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، کهکلویه و بویر احمد و اصفهان می روید که در زمان حاضر منقرض شده و تنها در استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری می روید و در سایر نقاط به صورت دستی کشت میشود و از لحاظ عطر، طعم و همچنین خواص با نمونه کوهی کاملا متفاوت است. در فریدونشهر نیز به دلیل غفلت از روشهای اصولی بهره برداری سطح رویشگاههای طبیعی کرفس در این شهرستان در مقایسه با سالهای گذشته کاهش داشته است. از خواص درمانی کرفس کوهی می توان به ضد فشار و چربی خون، درمان دیابت و قند خون، جوانسازی پوست، برای پیشگیری از تولید سنگ کلیه و مثانه و پاک کردن مجاری ادراری، استفاده میشود و لازم است بدانید که کرفس کوهی یک گیاه آرامبخش نیز میباشد. علاوه بر آنتی اکسیدانهایی مانند ویتامین C و فلاونوئیدها، دانشمندان تا اکنون حداقل دوازده مورد، مواد مغذی دارای آنتی اکسیدان در کرفس کوهی شناسایی کردهاند. این آنتی اکسیدهای موجود در کرفس کوهی عمدتاً به علت وجود مواد مغذی فنولیک است که ما را در برابر خطر اکسیدی شدن سلولها، رگهای خونی و سیستمهای اندامی، محافظت می کنند. به طور کلی، بیشتر گیاهان سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند. گیاهان در نور خورشید غرقه هستند و سطوح بالایی از اکسیژن را به شکل فرآورده جانبی فتوسنتز تولید می کنند. هر جا که تشعشع و اکسیژن توأما وجود داشته باشد، لزوما انبوهی از رادیکال های آزاد و آر. او. اس تولید می گردد و لازم است که گیاهان برای مقابله با این اثرات زیان آور، مملو از آنتی اکسیدان ها باشند. با توجه به مطالب بالا می توان به این نتیجه رسید که مصرف گونه های گیاهی مفید، مخصوصا نمونه کوهی و ارگانیک آن بر سلامت بدن تأثیر بسزایی داشته و می توان با قرار دادن این محصولات مفید از بروز بسیاری از بیماری ها مختلف جلوگیری کرد که با مصرف درست و اصولی مواد غذایی طبیعی و حذف مواد صنعتی زندگی سالمی را تجربه کرد. یافته های مطالعات پیگیر و گسترده تحقیقاتی، رادیکال های آزاد را به عنوان علت بروز بسیاری از دیگر بیماری ها و از جمله بیماری های استحاله ای، معرفی می کنند. مهمترین این بیماری ها را می توان، آرتریت روماتویید، آمفیزم، دیابت، آب مروارید و اختلالات روانی می باشد که با استفاده از این داروهای گیاهی می توان از این بیماری ها در امان ماند.